Keskusteleminen oman terveydenhuoltotiimin kanssa
Vierailu terveydenhuoltotiimisi luona voi olla pelottavaa, ja saatat tuntea itsesi hämmentyneeksi. Tämän vuoksi olemme kehittäneet lyhyen keskusteluoppaan.
Lue lisää tieteestä erityyppisten verenvuotosairauksien taustalla, hemofiliasta harvinaisiin hyytymistekijäpuutoksiin ja hemofiliaa sairastaviin naisiin.
Hemofilia on harvinainen geneettinen verisairaus, jossa veri ei hyydy niin kuin sen pitäisi. Se voi myös johtaa spontaaniin sisäiseen ja ulkoiseen verenvuotoon. Hemofiliaa sairastavilta henkilöiltä puuttuu veressä oleva proteiini – hyytymistekijä – joka auttaa verenvuodon ja hyytymisen hallinnassa, tai sitä ei ole tarpeeksi.
Hemofilia jakautuu kahteen eri tyyppiin, A ja B, joista molempiin sairastuvat pääasiassa miehet. Yleisin hemofiliatyyppi on ”A-hemofilia”, jota esiintyy noin yhdellä 10 000 miehestä. A-hemofilian aiheuttaa se, että henkilöllä ei ole tarpeeksi hyytymistekijää VIII (tekijä kahdeksan). B-hemofilia on harvinaisempi kuin A-hemofilia, ja sitä esiintyy noin yhdellä 50 000 miehestä. B-hemofiliaa sairastavalla henkilöllä ei ole tarpeeksi tekijää IX (tekijä yhdeksän).
Riippuen siitä, kuinka paljon hyytymistekijää henkilöllä on, hänen sairautensa luokitellaan lieväksi, kohtalaiseksi tai vaikeaksi. Esimerkiksi:
Vaikeaa hemofiliaa sairastavilla henkilöillä nämä uskomattoman matalat tekijätasot (< 1 %) tarkoittavat, että vamman saamisen jälkeen vuotaa verta, mutta vaikeinta on, että näillä henkilöillä esiintyy usein spontaania verenvuotoa, usein kehon sisällä.
Hemofilian genetiikan vuoksi sitä esiintyy enimmäkseen miehillä; naiset voivat kuitenkin olla kantajia ja heillä voi esiintyä myös oireita.
Meillä kaikilla on kaksi sukupuolikromosomia, jotka perimme vanhemmiltamme. Naiset perivät kaksi X-kromosomia, yhden äidiltään ja toisen isältään (XX). Miehet perivät X-kromosomin äidiltään ja Y-kromosomin isältään (XY). Hemofiliageeni sijaitsee vain X-kromosomissa. Jos poika siis perii äidiltään X-kromosomin, joka kantaa hemofiliaa, hänellä on hemofilia. Hemofiliaa sairastava isä ei voi periyttää sairautta pojilleen, mutta periyttää geenin tyttärilleen. Koska naisilla on kaksi X-kromosomia, heidän toinen, terve X-kromosominsa on vallitseva, vaikka he perisivätkin hemofiliageenin, ja niinpä he ovat kantajia. Kantajilla on noin puolet normaalista hyytymistekijä VIII- ja hyytymistekijä IX -määrästä, ja he voivat myös kärsiä oireista.
Hemofilia on hyvin dokumentoitu miehillä; usein sitä ei kuitenkaan tunnisteta naisilla, joilla voi olla myös oireita. Viimeisimmät tutkimukset ovat viitanneet siihen, että joidenkin kantajien verenvuoto on kuukautisten aikana runsaampaa ja pitkäaikaisempaa verrattuna muihin kuin kantajiin. Näillä naispuolisilla kantajilla voi olla useita oireita, joita ovat:
Fyysisten oireiden ohella hemofilian kantajalla voi olla psykologisia ja psyykkisiä oireita. Tutustu Olivian elämään; hän ei ole vain poikansa Harryn hoitaja, vaan myös hemofilian kantaja.
Hankinnainen hemofilia on harvinainen sairaus, johon sairastuvat sekä miehet että naiset aikuisiällä. Sen aiheuttaa immuunijärjestelmän tuottama autovasta-aine, joka inaktivoi tekijä VIII -proteiinit (tekijä VIII on veren hyytymistekijäproteiini, joka auttaa verenvuodon ja hyytymisen hallinnassa).
Hankinnainen hemofilia voi johtaa merkittävään verenvuotoon, mutta verenvuototapa on hyvin erilainen kuin yleisemmässä hemofiliassa. Verenvuoto niveliin on paljon harvinaisempaa; veri vuotaa ihoon ja pehmytkudoksiin. Katso, miten Linda diagnosoitiin ja millaista on elää hankinnaisen hemofilian kanssa.
Hyytymistekijän puutokset ovat harvinaisia sairauksia, jossa yksi useista hyytymistekijöistä puuttuu tai ei toimi kunnolla. Tiedeyhteisöllä on vielä opittavaa näistä harvinaisista sairauksista, koska niitä diagnosoidaan niin harvoin.
Peyvandi F, et al. J Tromb Haemost. 2016;14:2095-2106
The Haemophilia Society. Bleeding Disorders Haemophilia A. 2020
[Saatavilla osoitteesta https://haemophilia.org.uk/bleeding-disorders/haemophilia-a/
Haettu viimeksi tammikuussa 2021]
The Haemophilia Society. Bleeding Disorders. Haemophilia B. 2020
[Saatavilla osoitteesta https://haemophilia.org.uk/bleeding-disorders/haemophilia-b/
Haettu viimeksi tammikuussa 2021]
National Haemophilia Foundation. Bleeding Disorders. Haemophilia A.
2020 [Saatavilla osoitteesta https://www.hemophilia.org/bleeding-disorders-a-z/types/hemophilia-a
Haettu viimeksi tammikuussa 2021]
Hirayama AB, et al. Hematol Transfus Cell Ther.
2019;41:349-355
MedlinePlus 2020 National Institutes of Health. Hemophilia.
Saatavilla osoitteesta https://medlineplus.gov/genetics/condition/hemophilia/.
Haettu viimeksi tammikuussa 2021
Paroskie A, et al. Br J Haematol. 2015;170:223-228
World Federation of Hemophilia, eLearning Centres, Carriers and
Women with Hemophilia, 2020. Saatavilla osoitteesta https://elearning.wfh.org/elearning-centres/carriers-and-women-with-hemophilia/#carriers_bleeding_symptoms
Haettu viimeksi tammikuussa 2021.
Giangrande P. Acquired Hemophilia. World Federation of Hemophilia. Nro 38. Marraskuu 2012
FI22CH00003 05/2023