Keskusteleminen oman terveydenhuoltotiimin kanssa
Vierailu terveydenhuoltotiimisi luona voi olla pelottavaa, ja saatat tuntea itsesi hämmentyneeksi. Tämän vuoksi olemme kehittäneet lyhyen keskusteluoppaan.
Lue lisää hemofilian kanssa elämisen vaikutuksista mielenterveyteen ja siitä, mistä voit löytää tukea itsellesi tai läheisellesi.
Hemofilian kanssa elämisen fyysinen vaikutus on nykyään hyvin dokumentoitu. Psykologiset, henkiset ja emotionaaliset vaikutukset eivät kuitenkaan ole niin ilmeisiä, ellei niitä tutkita hieman tarkemmin. Hemofilian muista kuin fyysisistä vaikutuksista ei usein puhuta, mutta ne ovat olemassa – olitpa sitten läheinen tai itse verenvuotosairautta poteva.
Hemofilian fyysinen taakka vaikuttaa potilaan mielenterveyteen, ja viimeisimmät tutkimukset ovat viitanneet siihen, että hemofiliaa sairastavat kärsivät useammin masennuksesta, ahdistuneisuudesta ja ADHD:stä verrattuna yleiseen väestöön.
Aikuiset raportoivat muiden ymmärtämättömyydestä, mikä voi vaikuttaa kielteisesti työhön ja ihmissuhteisiin
Hemofiliaa sairastavat ja heidän hoitajansa ovat kaikki erilaisia, ja heidän psykologisen tuen tarpeensakin ovat erilaisia. On silti tärkeää tietää, että apua on saatavilla runsaasti: verkossa tarjottavista tukivaihtoehdoista aina jäsenneltyyn ammattimaiseen hoitoon.
Kaikki hoitomuodot ovat hyvin henkilökohtaisia kokemuksia, ja siksi sinun on paras keskustella terveydenhuoltotiimisi kanssa juuri sinulle oikeanlaisen tuen löytämisestä. Jos päätät hakeutua hoitoon, muista, että pintaan voi nousta vaikeita tunteita ja että tämä on osa prosessia. Älä kuitenkaan jatka hoitoa väkisin, jos se ei näytä toimivan sinulle. Katso ”Keskusteleminen lääketieteellisen tiimisi kanssa” -sivultamme neuvoja mielenterveydestä keskustelemiseen.
Kuten alla olevalta videolta näet, Olivia löysi tukea hoitajuuteensa verkkotukiryhmien kautta.
Carroll L et al. Patient Prefer Adherence. 2019;13:941-957.
Cassis F et al. Haemophilia Haemophilia Experiences, Results and Opportunities (HERO) Study. Haemophilia. 2014;20:287-295
Al-Huniti A, et al. Mental health disorders in haemophilia. Haemophilia. 2020;26:431-442
FI24CH00002 05/2024